Godismusik och bubbelgumpop

Det finns fler musikgenrer än vad någon människa kan räkna och förutom de stora som till exempel jazz, rock och hip hop så finns det massor med sub-kategorier. Acid jazz och storbandsjazz är både exempel på sådana, precis som dubstep, dancehall eller trip hop kan falla in i danskategorien. För dem som är riktiga musiknördar kan det här vara oerhört viktigt, medan ”vanliga dödliga” kanske inte funderar så mycket på exakt vilken musikstil de gillar. Är det bra så är det bra!

En musikkategori som upplevt en återuppståndelse under senare år är den så kallade bubbelgum popen som uppstod på slutet av 60-talet. Den inriktade sig framförallt på tuggummituggande tonåringar, därav namnet, och hade en närmast löpande band-liknande funktion då skivbolag och producenter gav ut den ena singeln efter den andra med olika artister som ofta inte överlevde topplistorna i mer än några veckor.

Modern godismusik

De flesta människor gillar godis, och det är därför som det är så smart av företagare att dela ut karameller, en chokladkaka eller en Tablettask med eget tryck till kunder, anställda och potentiella klienter under konferenser och mässor som en effektiv form av marknadsföring. Att få sitt namn associerat med sötma och generositet, glädje och lite bus är aldrig fel och på liknande sätt satsar stora musikproducenter på godismusik. Här är det inte allvarsam reflektion och högtidliga tongångar det handlar om, utan snarare skojig musik som man blir glad av och gärna dansar till. Det ultimata syftet i både fallen är att tjäna pengar, men man gör det på ett roligt och trevligt sätt som stimulerar och ger energi.

De ursprungliga bubbelgumaristerna hade ofta namn på både sig själva och sina låtar som anspelade på godis och snask: ”Sugar Sugar” med bandet The Archies var en hit framförd av en tecknad seriegrupp konstruerad av en av medlemmarna i det ytterst verkliga The Monkees. Ett annat exempel är 1919 Fruitgum Company som hade låtar med titlar som ”Goody Goody Gumdrops”, ”Sticky Sticky” och ”Candy Kisses”. Alla med melodier som snabbt fastnade i huvudet men vars texter egentligen vara rena rama nonsens – det var kalaset som räknades, inte hur välkomponerad sången var!

Några exempel på modern godismusik finns att hitta både uppe i Norden som i resten av världen. Det dansk-norska bandet Aqua hade till exempel en stor hit med sin låt ”Barbie girl” på slutet av 90-talet och även om den retade vansinne på många lyssnare så är dess barnsliga melodislinga och studsande rytm en popklassiker vare sig man vill det eller inte. Den amerikanska sångerskan Katy Perry gav också en videoversion av bubbelgumstilen med låten ”California Gurls” där hon och hennes bakgrundsdansare är klädda i klubbor och karameller och dansar omkring på rosa sockervaddsmoln. Trenden att både låta och se ut som dockor och godis är extremt het just nu, och oavsett vad kulturkritikerna tycker så säljer den enormt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Partial