Somna lätt med hjälp av musik

Vi känner nog alla igen det: Man vrider och vänder på sig, ingen sovställning känns skön, lakanen korvar ihop sig och tusen tankar rusar genom huvudet. Faktum är att det ibland känns som att hjärnan bestämt sig för att bearbeta allt som hänt under dagen precis när man ska sova. Det finns emellertid hjälpmedel att ta till. Visste du att musik kan få dig att somna lättare? Det gäller bara att du väljer rätt sorts musik.

Hur kan musik påverka sömnen

Vid en studie som gjordes vid högskolan Dalarna kom man fram till att musik gjorde att flera av studiedeltagarna upplevde en bättre sömnkvalitet när de fick lyssna på lugn musik. Med förbättrad sömnkvalitet menas att man vaknar upp mer sällan samt att insomningen blir lättare och sömnen blir djupare. De positiva effekterna beror troligen på att lugn musik gör att blodtrycket och pulsen går ned. Musiken gör även att stresshormonet kortisol sänks och det hormon som gör oss lugna och trygga, oxytocin, går upp. Musiken distraherar också hjärnan så att de ältande tankarna inte får fäste lika lätt. Det finns med andra ord all anledning att prova att lyssna på lugn musik när det är dags att gå till sängs.

Så hittar du rätt sorts musik

Hur ska man då välja rätt sorts musik för insomning? Det är viktigt att inte välja musik som väcker för stort engagemang i dig, till exempel din favoritartist. Du vill ha något som bara är lugnande. När du ska lyssna på kvällen är det också bra att investera i ett par bra trådlösa hörlurar, dels för att du slipper fastna i sladdar i sömnen och dels för att undvika att störa eventuella personer som sover i samma rum. Har du problem att hitta avslappnande musik finns det färdiga listor att söka upp på exempelvis Spotify. Sök till exempel på ”musik för sömn” eller ”sleep music”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Partial