För hög musik försämrar hörseln

Tack vare iTunes och alla digitala musikmöjligheter så lyssnar folk mer än någonsin på musik, all sorts musik. De som sägs lyssna mest är ungdomar, vilket förmodligen inte kommer som någon större överraskning. Telefonen har blivit vår bästa vän, med allt vad det innebär. Idag kan du lyssna på musik i den, se på film och använda den som kartbok.

Ständigt går vi människor med hörlurar i öronen och lyssnar på vår favoritartist i mobilen, vilket orsakar arbete för våra hörselgångar och trumhinnor. Men hur bra är det egentligen att skruva upp volymen till max och ständigt påfresta våra öron med de ljuva tonerna?

Hörselproblem på lång sikt

Tänk dig en 20-åring med hörapparat och som skriker ”vad sa du?” efter varje mening du säger. En ganska rolig bild, eller hur? Men faktum är att om de unga personerna inte slutar upp med att skruva upp volymen som de gör och dessutom lyssna till musiken med hörlurar jämt och ständigt, så är det stor risk att de får hörselskador eller åtminstone nedsatt hörsel innan de fyller 30. Och en hörsel som fördärvats kan inte köpas på vare sig ett fakturaköp eller över disk. Däremot går det att handla hörselapparater med dessa metoder men frågan är hur kul det känns att göra det i ungdomens år. Sedan mp3-spelaren kom in i bilden har tonåringarnas hörsel börjat dala och tillstånd som tinnitus och ljudkänslighet har blivit vanligare. Detta kan bero på att folk till och med sover med hörlurarna då många även har drabbats av sömnproblem.

Tinnitus

Tinnitus eller överkänslighet för ljud kan medföra att man inte ens klarar av att höra någon knäcka en nöt eller dra ned dragkedjan. Det kan även bidra till att man hela tiden hör ett irriterande ringande i öronen, ungefär som när man har varit ute och dansat till skyhög musik hela natten eller varit på en konsert. Tinnitus är dock ett ganska vanligt förekommande tillstånd och de flesta har inte några vidare värst besvär av det. Men tar man inte hand om sina hörselorgan och lyssnar man på hög musik dagarna i ända, så förvärras tillståndet och pip-ljuden blir mer påtagliga. Man kan dock lindra tinnitus genom att inte använda öronproppar för mycket då detta spär på känsligheten. Man bör heller inte utsätta sig för onödig stress.

”Att lätta på trycket”

Även om musik är en lisa för själen och sägs ha läkande egenskaper, så bör man lyssna på musik och även vanliga tv- och radioprogram med måtta när det kommer till volym. Ju mer du skruvar upp volymen desto mer kommer dina öron att vänja sig och ju mer måste du skruva upp volymen med tiden. Det blir således en ond cirkel som är svår att sluta med. Låt inte trycket på trumhinnan bli för stort och sov inte med öronsnäckorna i örongångarna under natten. Och tänk på att en hög volym dessutom irriterar grannarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Partial