Vokalgrupper

Att sjunga i vokalgrupp innebär att man sjunger a cappella, det vill säga utan instrument som ackompanjemang, tillsammans med flera andra sångare i stämmor. Till skillnad från en kör består dock en vokalgrupp av betydligt färre sångare, och grupperna har oftast bara en eller två sångare som sjunger samma stämma. Även om vokalsång inte är en särskilt stor genre inom musikvärlden (jämfört med exempelvis pop eller rock) finns det ett flertal grupper som har nått stor framgång, till stor del tack vare deras bredd och förmåga att sjunga i flera olika genrer, som pop, jazz och klassisk musik.

En grupp som blivit känd i Sverige är till exempel The Real Group, som bildades år 1984 av fem personer som alla hade det gemensamt att de var före detta elever i Adolf Fredriks musikklasser. Idag består gruppen av Emma Nilsdotter, Lisa Östergren, Anders Edenroth, Morten Vinther Sørensen och Janis Strazdins. Gruppens första album kom år 1987, och till en början gjorde de framförallt covers på andra låtar. Med tiden utvecklade dock The Real Group en egen stil, men låtar som medlemmarna själva komponerat. De har sedan sitt debutalbum gett ut ytterligare 19 album, inräknat samlingsalbum och liveinspelningar.

The Real Group kan sägas bygga vidare på ett vokalgruppsarv som kommer från historiska grupper som The Swingle Singers, som bildades redan år 1965. Gruppen har sedan dess bytt både namn och medlemmar flera gånger (dock alltid med Swingle i namnet). Idag består gruppen av åtta sångare, som är baserade i London. Där arbetar de med att producera a cappella-versioner av kända låtar inom en rad olika genrer.the_real_group_zmf_2016_jm59241

En grupp som har en betydligt kortare historia än båda dessa grupper, men som har nått stor internationell framgång under den tid de varit aktiva, är Pentatonix. Gruppen består av Scott Hoying, Kirstin Maldonado, Mitch Grassi, Avi Kaplan och Kevin Olusola, och de har sedan de bildades år 2011 bland annat turnerat i Nordamerika, Europa och Asien, och vunnit en Grammy för ”Bästa arrangemang” för sitt medley med olika låtar av Daft Punk. Till skillnad från många andra vokalgrupper sjunger Pentatonix förutom pop också låtar i genrerna R&B och soul. Gruppen började som en trio, då Hoying, Maldonado och Grassi gick i amerikansk high school tillsammans, och ville delta i ett amerikanskt tv-program, ”The Sing-Off”. För att vara med krävdes dock minst fyra medlemmar, och genom en gemensam vän och genom att leta på Youtube hittade de ytterligare två medlemmar till sin grupp, Kaplan och Olusola. Pentatonix vann programmet, och fick i och med detta dels 200 000 dollar i prispengar, dels ett skivkontrakt med Sony Music. Sedan dess har gruppen spridit sin musik via Youtube och genom skivbolaget Madison Gate Records, och de bygger upp sin skara anhängare genom att vara aktiva på sociala medier.

Även sångare och artister som är så skickliga som medlemmarna i dessa grupper kan dock behöva hjälp med andra aspekter av livet. Att man är musikalisk är till exempel ingen garanti för att man är händig, vilket sannolikt betyder att man behöver hjälp från hantverkare och målare när det är dags att renovera hemma. Om du känner igen dig i detta, och därför letar efter en målare i Stockholm, ska du gå in på Vimalar.se. Om du istället bestämmer dig för att göra jobbet själv, går det garanterat lättare med musik från The Real Group, The Swingle Singers eller Pentatonix i bakgrunden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Partial