Musikens vackra toner

Musik är en konstform som har så mycket att erbjuda alla människor. Vi har i alla tider förundrats, hänförts och förenats med våra inre känslor i takt med musiken. Det finns nog ingen som inte har ett minne eller en känsla att förnimma till en sång eller melodi. Musik väcker så mycket inom oss och det är svårt att inte tycka om musik.

Det som är så fascinerande med musik är att alla som vill kan hitta sin egen stil och inriktning. Allt från opera till hårdrockande toner finns. Utan musik skulle saker och ting bli ganska bleka eller helt färglösa. Musik kan både förstärka och förminska känslor, intryck och sinnen. Tänk dig en teaterpjäs där man tänkt på allt från smink, peruker och kläder men musiken uteblir. Skulle bli en ganska platt föreställning om ingen bakgrundsmusik förstärkte scener mellan skådespelarna eller ökade spänningen. Samma sak gäller även biofilmer. En film på vita duken i en fullsatt salong där det kanske är en fartfylld actionfilm som inte har musik till. Filmen skulle inte bli lika bra och kanske inte ge samma känsla av spänning som den skulle med passande musik till i filmen.

Eller något vackert arrangemang i privata livet som utförs utan melodiska toner till. Skulle inte bli lika stark effekt av känslor inblandat som det blir med musikens vackra toner till. Ett kyrkbröllop utan musik i kyrkan blir en något mer tråkig och opersonlig akt än den skulle bli med sång och musik. Känslan av kärlek skulle automatiskt förstärkas med skönsjungande toner eller vacker kärleksfull musik som bäddas in mellan kyrksalens väggar. Vem har inte någon gång suttit i en kyrka och blivit mäkta imponerad när ljudet av musikaliska toner rullar ut i salen som blir till en svepande mantel av kraft och känslor när den når publikens öron. Samma sak kan gälla dop. Lyckan över ett välkommet barn som tillsammans med musiken får sitt namn skrivet i kyrkans bok där känslor framkallas starkt med hjälp av tonerna till vackra melodier och sånger. Oslagbart.

Musik kan också vara till tröst vid mindre lyckliga stunder. Det kan handla om begravningar där psalmer och visor kan förnimma lyckliga minnen av den som gått vidare. Då kan musiken lätta upp sorgen efter förlusten av någon man håller av. Det här visar hur viktig musik är för oss människor och hur vi kan förmedla budskap, släppa loss känslor inombords och hur musiken kan få oss att må bra. Musiken är ett språk som kan förstås mellan alla människor. I Aftonbladet finns en artikel om hur musik och hälsa hänger ihop och hur musiken kan tala till hela nervsystemet hos oss människor.

Till och med olika program på tv har anammat musiken med exempelvis Allsång på Skansen och Så mycket bättre. Det här visar hur mycket musik betyder och att många av oss har ett brinnande intresse för ämnet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Partial