Musik online

Det har väl knappast undgått någon att det har skett ett skifte gällande hur vi lyssnar på musik. Från och med att mp3-filen och mp3-spelare blev tillgängliga har försäljningen av CD-skivor stadigt minskat, och vårt musiklyssnande har blivit allt mer digitalt. Sedan dess har dock ytterligare ett skifte skett, där musiken har gått från att vara offline till att vara online.

Det är självklart streamingtjänster som Spotify som är den främsta drivande orsaken bakom denna utveckling. Tack vare dessa tjänster har människor tillgång till hundratusentals låtar, utan att de behöver ladda ner en enda fil eller köpa en enda skiva. Man skulle kanske kunna tro att detta leder till att människor spenderar mindre pengar på musik, och att musikbranschen skulle bli lidande, men det har faktiskt blivit precis tvärtom: musikbranschen växer konstant, och år 2015 omsatte den i Sverige 8,2 miljarder kronor. En anledning till det kan vara att människor generellt lyssnar på mer musik idag än vad vi gjorde förr – vilket sannolikt beror på att musik finns så lättillgänglig när den finns online.

Förutom streamingtjänster är det nämligen även andra kanaler online som gör att människor får tillgång till musik. Branschorganisationen Musiksverige har tagit fram statistik gällande hur svenskar konsumerar musik mellan år 2009 och år 2014, och den har visat att människor allt mer övergår från att titta på musikvideor på analog tv till att använda internet, och att människor lyssnar allt mindre på traditionell radio, och allt mer på webb-radio. Medan musikbranschen har växt som helhet, finns därför den kraftigaste ökningen online, från de upphovsrättsliga intäkter som dragits in där.

Det finns dock fortfarande en marknad för CD-skivor, och till och med vinylskivor; människor köper dem fortfarande av nostalgiska skäl, och i allt större utsträckning för att de samlar på dem. Att köpa ett nytt album från sin favoritartist är dessutom ett sätt att visa sitt stöd, idag mer än någonsin tidigare, eftersom man egentligen inte behöver; artistens musik finns med största sannolikhet redan tillgänglig på Spotify. Om du är en av dem som fortfarande köper CD-skivor ska du gå in på Kampanjjakt.se. Där hittar du rabattkoder till en mängd olika webbutiker, så att du kan utöka din skivsamling utan att din plånbok tar alltför stor skada. Då har du förhoppningsvis råd att komplettera CD-skivorna med en prenumeration hos en streamingtjänst, så att du också kan njuta av fördelarna med digital musik online.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Partial