Musik läker själen

Musik gör gott både i kropp och själ! De positiva endorfinerna som musik producerar reducerar stresstillstånd markant. Musik och musicerande har delvis varit vägen tillbaka till livet från fysiska trauman, men framförallt hjälper det dem med psykisk ohälsa. Speciellt fantastiskt är musikens inverkan på människor med demenssjukdomar. När talet och interaktionen med andra människor sedan länge är borta tycks musikminnet finnas kvar. Glädjen när musik som betytt något för dem spelas upp är häpnadsväckande. Från att vara i det närmaste katatoniska börjar de nynna med i sången, gunga i takt med kroppen, ögonen gnistrar. Livet och minnena är tillbaka för en stund.

Musik som healing

Musik som hjälper mot stress . Människor har i alla tider skapat musik för att uttrycka sina känslor, spegla sin samtid och skapa gemensamma minnen. Först på senare tid har man börjat förstå musikens helande kraft. I en samtid där inre och yttre stress gör sig alltmer påmind blir musiken ett viktigt verktyg för att återfå balans och sinnesro. Att sjunga har sina speciella fördelar eftersom man fokuserar mycket på att andas rätt när man sjunger. Stress och oro har en tendens att förändra andningen på ett mycket negativt sätt. Det är lätt att komma in i en ond cirkel att andas ytligt vilket stressar kroppen ytterligare.

Musikens betydelse för dementa

Musiken tycks vara det sista som lämnar minnesbanken hos Alzheimersjuka. Det är mycket intressant att se hur välbekanta toner i ett par hörlurar tycks väcka upp minnet hos dessa personer. Inte av bara just minnet av musiken de får höra utan även händelser sammankopplade med musiken. Med hjälpa av anhöriga kan man samla information om musik och händelser som varit speciellt betydelsefulla för den sjuka. Med hjälp av Ipod, hörlurar och den personligt utvalda musiken verkar det som en positiv kedjereaktion startas och för en stund ser man en glimt av ett levande inre. För de som inte har anhöriga som kan hjälpa till kan det säkert fungera att ladda ner musik från det tidevarv den sjuke var kring 20-årsåldern.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Partial