Instrument och musik  

För många musiker är det viktigt att ha ett bra instrument. För att överhuvudtaget kunna spela på instrumentet gäller det att det är i okej skick och att tangenter, ventiler och strängar sitter som de ska. Men för att kunna skapa ljuv musik är det också viktigt att kunna stämma eller intonera instrumentet så att det går att spela rent – detta är något som långt ifrån alla instrument klarar.

Om man vill vara säker på att ett instrument ska fungera felfritt är det bäst att kosta på det, men någon fullständig garanti för att det ska fungera utan problem, stämma bra, gå att spela snabbt på och hålla för påfrestningar som klimat och stötar – det går inte. Ett musikinstrument för en fanatisk musiker är som en veteranbil för en fanatisk veteranbilägare – hen vårdar det som ett barn och om det är något som fungerar lite dåligt så leder det till mycket irritation och åtgärdsprogram.

Items for a music poster or website. Concept for music band promotion.

En annan anledning att skaffa ett musikinstrument har med pryltokighet att göra, och med idoldyrkan. Spelar ens favoritgitarrist en speciell modell av ett speciellt märke, ska det mycket till att det ändå inte rycker till ett uns i köpådran. Det handlar förstås också om att kunna låta som sin idol, att kunna återskapa det ljud som den musikern gör. Kanske går det att göra med ett annat instrument, men först med det instrument och den utrustning som idolen har kan en vara säker på att det överhuvudtaget är möjligt att få det ljud som en önskar.

Mycket av viljan till att hitta och lära sig spela nya instrument ligger i viljan att hitta ett speciellt sound, att ens musik låter på ett speciellt sätt, på ett annorlunda och speciellt vackert, häftigt eller nytt sätt. Det kan förstås gå så långt att en musiker bestämmer sig för att utveckla egna instrument, att bygga ut ett befintligt instrument eller helt enkelt skapa ett helt nytt. En tonsättare som jobbat på detta sätt heter Rolf Enström och har utvecklat en slags spåkula som reagerar på bland annat ljus. Med detta skapar han ljud och klanger och gör konserter och även sammanför med till exempel körer (http://www.dn.se/kultur-noje/konsertrecensioner/radiokoren-i-reaktorhallen/).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Partial