Att börja spela ett instrument

Att lära sig att spela ett instrument är inte lätt – det kräver många års flitigt övande för att man ska bemästra ett instrument helt. Många vuxna försöker därför förmå sina barn att börja spela ett instrument redan när de är unga, för att de ska ha längre tid på sig att lära sig sitt instrument, och för att det generellt sett är lättare att lära sig nya saker när man är yngre, eftersom hjärnan fortfarande är mer elastisk. Men hur får man barnen att intressera sig för att börja spela ett instrument?

Det kanske viktigaste man kan göra som förälder är att inte tvinga sitt barn att spela. Då kommer barnet bara att förknippa instrumentet och musiken med något negativt, och musikglädjen kommer aldrig att infinna sig. Man ska inte heller som förälder leva ut en önskan man själv hade om att spela ett visst instrument via sina barn – barnet måste få välja instrument själv. Ett bra tillfälle för barnet att själv hitta intresset för ett visst instrument kan vara de prova-på-dagar som många musikskolor anordnar. Då kan barnet få titta, känna på och prova att spela olika instrument, för att se vilket som passar dem bäst.violin-1617787_960_720

Det är också viktigt att hela tiden vara stöttande som förälder när barnet väl har börjat spela. Annars kommer barnet snabbt att tappa orken – att lära sig att spela ett instrument kräver mycket disciplin och mycket tragglande med samma musikstycken, så barnet behöver en uppmuntrande förälder som engagerar sig för att det ska kännas givande och värt deras tid att öva. Man ska alltså inte gå iväg när barnet spelar och lämna det ensamt – istället kan man sitta med och lyssna, ställa frågor och spela med om man själv spelar ett instrument. Självklart bör man också gå på alla barnets konserter. Om du behöver köpa en ny kostym eller klänning till ditt barn inför en konsert ska du gå in på Kidsbrandstore.se, där du hittar ett stort utbud av barnkläder online.

Vilken lärare man väljer till barnet spelar också stor roll. Det måste vara en lärare som kan motivera barnet, och som väljer musikstycken som inspirerar. Om du märker att barnet inte trivs med sin lärare, men tycker om sitt instrument, kan det därför vara en bra idé att byta lärare.

Som vuxen är det naturligtvis lättare – då har man själv bestämt sig för att man vill börja spela ett visst instrument, och är därför sannolikt motiverad att öva själv och att gå på lektionerna. Det finns ett stort utbud av kurser för de vanligare instrumenten, både hos privatlärare och vid till exempel Medborgarskolan. Med internets hjälp går det i princip alltid att hitta en nybörjarkurs i ens närhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Partial